понеділок, 16 лютого 2009 р.

Коховий діагноз

Сьогодні півдня провела в тубдиспансері. Дуже символічно, що біля ялтинського тубдиспансеру розміщений пам’ятник Чехову, а в кількох метрах – пам’ятник Лесі Українці. Та й сама будова диспансеру схожа на пам’ятник - Руйнації. Страшна картина! Дивлячись на стіни, стелю, що гниють та розвалюються, запитуєш себе, чи тут виявляють хворобу, чи розмножують її. Заснований 1923 року, здається, він з тих пір не підлягав ремонту. Поки чекала, встигла перечитати всі плакати. Гостріше відчуваєш життєві повороти, коли усвідомлюєш, що загальновідомі гасла стали реальними та близькими. Зокрема, те, що захворіти на туберкульоз може будь-хто незалежно від соціального стану людини. Додам, що незалежно і від її життєвих планів. Хворобі все одно. 
Сьогодні не пощастило моїй подрузі. В її очах - страх, і мені здається, що зараз вона не зовсім усвідомлює небезпеку, тож страх цей не біологічний, а соціальний. Моїй подрузі пощастило знайти справу свого життя, і лінія її успіху вимальовувалась непогано. А тепер 8 місяців перерви... А головне питання, на яке я поки що не знайшла відповіді в українському законодавстві, наскільки ми захищені, скільки триватиме лікарняний, що передбачає безкоштовна програма лікування тощо.

На більшості плакатів великим літерами оптимістичний надпис: "Туберкульоз виліковний!" Переваги нашого часу. На допомогу нашому суспільству приходять сучасні ліки. Соціальна реклама дезинфікує свідомість. Пам’ятаєте, ту, де говорилось, що навіть подих може бути небезпечним, не пояснювалось лише як не дихати. А ще сьогодні існує унікальна послуга – перевіритись на туберкульоз можна просто на вулиці, точніше в машині, ще точніше в пересувній лабораторії, де роблять комп’ютерний знімок. Але парадокс в тому, що ця машина у нас стоїть прямо перед тубдиспансером з 9 до 15-30, і вочевидь, не дуже пересувається.

24 березня День боротьби з туберкульозом. Для нашого кола він почався вже сьогодні. Але чи скоро почнуть лікувати нашу хвору систему охорони здоров’я?

4 коментарі:

  1. У мого знайомого теж була ця болячка і вилікувався. Сумнівно, але можливо це потішить вашу знайому. Головне не спішити і дати організму час. Так що нехай трохи відкладе свої плани, часу ще буде).

    ВідповістиВидалити
  2. Власне, іншого вибору нема. Але дякую!

    ВідповістиВидалити
  3. читала на форумі досить цікавий допис про страхування життя. І смішно і грішно :
    мужчинка купив страховку для своєї дитинки. Тут рапто грип, дитина в лікарні. Він, мол, все добре, робіть шо треба , Вам за все заплатять. Прийшов час виписуватись-чоловік звісно просить виписати йому чек чи який документ для страхової компанії. Медсестра удалилась, через кілька хвилин повертається і каже шо у нас начебто медицина безкоштовна і ніякого чеку вони не дають. Мужчина здивований : ну то як? ТОді дякую, ми пішли? Вона йому: какби ні, ми ж ліки давали, уколи, це все коштує грошей...
    Наступний інцидент був в аптеці коли він попросив чек за дорожезні ліки які є тільки в 2х аптеках києва, і в жодній чека на їх йому не дали. МИ мовляв на якомусь там податку і чеки не даємо *(незважаючи на те шо перед ним клієнтам був виданий чек)
    Одним словом як це розуміти невідомо. Єдине побажання усім нам - Будьмо здорові, друзі, нам це на руку ;)

    ВідповістиВидалити
  4. Звичайно, ніякого безкоштовного лікування нема. Крім ліків треба ще хабар дати. Якось в наших лікарнях розвісили оголошення: "Не давайте хабарі! Не принижуйте лікарів". Практикою перевірено - поки не принизиш, не лікуватимуть :)

    ВідповістиВидалити