неділю, 6 червня 2010 р.

не-свята


Так знаково рясніють свята: день журналіста з його гаслами "стоп цензурі" та "свобода слова" та день російської культури, що гримить у багатьох містах України. Що разом виходить? - день російського слова. Хоча чому день? Щодень!
Навіть не знаю, яка з великих дат викликає в мені більший спротив.
Журналістів я не люблю. коли спокійна, то розумію, що в кожній професії є непрофесіонали та пройдисвіти. Але тільки розгориться який скандальчик або просто подивлюся/почитаю новини - приливів агресії не оминути. здебільшого доводиться спостерігати посередностей з диктофоном або камерою. І багато-багато імітації вільнодумства, за яким - некомпетентність та славолюбство. А інтелектуальна жовтизна така заразна серед блогерів, зокрема. Але я допускаю, що в мені просто говорить дитяча образа за те, що справжні авторитети на дорозі не валяються і мудрагеликів теж масово не випускають, море ж інформації доводиться фільтрувати самій, не покладаючись на інформаційних "експертів".
Щодо великоруського свята - теж не райдужно... кажуть, уряд виділив 10 000 на закупівлю російської класики для українських бібліотек. НАРЕШТІ! Хоч людську літературу почитаємо! Звучить як сарказм? У м'якшій формі подібну думку висловлюють деякі блогери-при-тямі. І подається це як ознака культурності, мовляв, не слід відмовлятись від прекрасного заради політичного.
Брєд! Складені лапки!
Не можна називати чорне білим лише задля самозаспокоєння та імітації висококультурності внутрішньої.
Я проти войовничості - воювати з культурами собі дорожче, але платити з власної кишені за популяризацію чужих геніїв - це стратегічний лохотрон!
Отаке чергове - "зі святом".

4 коментарі:

  1. За тією інформацією що маю я, не уряд виделив, а :
    «…Донецкое областное отделение Партии регионов на торжествах, приуроченных ко Дню русского языка в Донецкой области, традиционно передало школам региона сертификат на 10 тысяч книг русских классиков…»
    Наші кишені там дуже опосередковано, точніше буде: гроші до Кіпру не доїхали.

    Шкода що своїм дописом засмутив Вас, але впадати у колективну депресію після кожної демонстрації «победоносности русской культуры» не буду.

    Мені не подобається стртегія протистояння.
    ПР зараз навмисне форсуватиме розкол по лінії російське — українське, бо нічим іншим втримати своїх прихильників вони не можуть.

    Ймовірно буде референдум і ми опинимось на територіях з конституційно закріпленим статусом регіональної російської мови.

    У цій ситуації я вважав би за правильне відвести мовне питання і деякі питання з нашої історії на другий план.( Хоч це від мене мало залежить )акцентуючи увагу на економічних успіхах та обіцяному зростанню.
    Ми з Вами кожен день спілкуємось з людьми які вірять обіцянкам Януковича і налаштовані агресивно антиукраїнськи. Я ніколи не приховував своїх поглядів і нині не хочу допомагати регіоналам творювати димову завісу. Так, я навіть привітав декого зі знайомих зі «святом» та поцікавився успіхами. Майже всі моє привітання розцінили як злу іронію. Людей більше хвилюють чутки про збільшення пенсійного віку. На що відповідь одна: „не знаю, бачили очі що вибирали“ а могли б до хрипоти сперечатися з мовного питання.

    З задоволенням вислухаю Ваші думки.

    ВідповістиВидалити
  2. щодо "димової завіси" - на 100 % погоджуюсь, бути нею не хочеться, так що "дякую", що спровокували :) мені подобається Ваш настрой у новому блозі, і здається, сама переважно тримаюсь "в оптимізмі". треба теж старатися, щоб це помічали читачі мого блогу...
    а щодо перенесення акцентів на "економічне зростання"... я все ж частіше спілкуюсь з людьми, для яких культура (і я більше про неї писала, ніж про мову) важливіше за "ковбасу". і коли відчуваю загрозу, то хочу реагувати. і хочу адекватно. вчуся.

    ВідповістиВидалити
  3. Очень символично в свете всего вышесказанного появление на центральной улице горда, на Набережной, вместо гастронома, и без того наполовину разорванного всевозможными бутиками, теперь и нового большого и сверкающего офиса Сбербанка России...

    ВідповістиВидалити
  4. правда? я останнім часом така "ялтинка", що ще не бачила...

    ВідповістиВидалити