неділю, 15 лютого 2009 р.

Повість без назви

Тільки що на ТВ натрапила на діалог Макарова з людиною, яка мені, некультурній, невідома. Вирвала з контексту роздуми про Чехова: нібито його ментальність настільки українська, що він автоматично є українцем, тим паче, що він помер в Ялті (???!!!), а Ялта "це Крим, а Крим тепер є Україною".
По-перше, Чехов помер у м. Баденвейлере (Німеччина), а не в Ялті. До речі, нещодавно в Ялті відкрили музей "Чехов та Україна". Незабаром після від'їзду офіційних делегації на рекламі перед музеєм поміняли надпис - "Невідомий Чехов", очевидно, щоб не палитись, звідки гроші...

По-друге, навіщо вічно намагатися відкусити шматочок з сусіднього столу, коли свої страви ще не розпробували. Хоча, можливо, я помиляюсь і в мені говорять великорускіє штампи...
Але щодо своєї культури, то я певна.
На днях один юнак приніс мені на розсуд пробний сценарій вистави за "Повістю без назви" Підмогильного. Тексту передували Інтернет компіляції на тему Народився/помер. Компіляції починалися тезою, що Підмогильний міг би бути українським Флобером...
Моя цілком цілком миролюбна душа наповнилась агресією. Зокрема від "міг би", бо Підмогильний СТАВ український ПІДМОГИЛЬНИМ!!! І це велика вдача нашої літератури. Не пощастило її лише з читачем.
А щодо сценарію... поки що це чернетка. Юнак зробив виклик прозовому тексту, і недивно, що той пручається. Бажаю їм обом успіху!

6 коментарів:

  1. А знаєте? Мене останнім часом страаашееенно дратує Макаров. Не знаю навіть чому аж так? Ніби і наш хлоп, але як тово почне про сильних і "несправедливоображаємих" українців говорити на УТ-1 (або "УТ" почитаєш), то сі якось його земляком не хочеся бути.

    ВідповістиВидалити
  2. А назва програми "Культурний фронт" чого варта! Вічно з кимось воюємо. Не дивно, що в національній риториці переважають слова "перемога", "поразка", "зрада"...
    Але з іншого боку з появою цієї дуже нерівної програми я хоч зрідка стала включати Національний. Після повного застою канал хоч трохи випрямляється.

    ВідповістиВидалити
  3. Так, справді, УТ-1 передача пішла на користь. Але відсутнісьть такого типу передач на інших укрканалах, автоматично перетворює її на якийсь "рупор настаящєва українства". Дуже небезпечна для того ж таки українства монополія, як на мене.

    ВідповістиВидалити
  4. Є ще альтернатива на 1+1. Десь опівночі іде. Звідти зокрема дізналась про www.teatre.com.ua та
    uabooks.info

    ВідповістиВидалити
  5. Потрібно буде переглянути "альтернативу", ніколи не бачив. А за www.teatre.com.ua дякую! Знайшов там відносно рідкісну книгу з семіотики. Ніколи б там її не шукав.

    ВідповістиВидалити
  6. Якщо зацікавило, то уточнюю - це програма "Документ" й іде десь о першій ночі - екзилія для культури :)

    ВідповістиВидалити